trekpop Piet / slinger van Pietjesverlanglijstje / Sinterklaas memory
bouwplaat voor een schoen
/ Sinterklaas / schoen vouwenkijkdoos over Sinterklaas
Zwarte PietSinterklaas vouwen / KlimpietHandstandpiet / de zak van Sinterklaas /  schoorsteenpiet /
vingerpop Sint en Piet / Piet met kraag / klomp en wortel / Mobiel van Sint met zijn Pieten / stoombootje
 / pietendiploma'sSinterklaasmasker / Pietenmasker / Mijter van Sint / Het grote rode boek /
Piet aan parapluStoomboot van Sinterklaas / Handstandpiet 2 / Klompjes verven / Zwarte Piet 2 /
Pietenmuts / Sinterklaas kalender / Sinterklaas kalender 2 / Sint memory-2 / verlanglijstje-2 /
Piet schilderij / Borduurkaarten / Bouwplaat kasteel / Kijkdoosfiguren 2 / Zelfkleur memory /
Knijppietjes / Kado labels / Vlaggetjes maken / Piet achter het raam / Pietenmasker 2 /
Klomp met wortel / Mijter van Sinterklaas 2 / klimpiet aan een touw / mijter zetten /
Pietenspel / Sint en Pieten plakken / Verlanglijstje 3 /


Klik boven op dat geen wat jij wilt knutselen of wandel door deze pagina, 
snel terug naar hier, klik dan op de woorden naar boven onder de werkjes.


Hier kun je alle aspecten van knutselen tegenkomen. Waar mogelijk hebben wij voorbeelden, die je soms kunt vergroten door er op te klikken, maar dat staat bij de beschrijvingen. Je krijgt het voorbeeld dan op ware grote, zodat je deze kunt uitprinten of opslaan op je harde schijf. Wil je terug, sluit dan het venster, door op het rechter kruis te drukken. Staat er bij, dan is het dit jaar op de site komen te staan.


Wij wensen je weer veel knutselplezier!

 

Trekpop Piet:
Wat heb je nodig:
wit karton, schaar, kleurpotloden of stiften, vliegertouw, 4 splitpennen, eventueel prikpen.

Klik op de afbeelding van de Piet, zodat je hem groter kan zien en print de afbeelding uit op karton. Kleur de Piet heel mooi in. Laat de tekening drogen en knip de onderdelen heel voorzichtig uit.


Doe splitpennen door de rondjes met stippen. Zo maak je de armen en benen aan het Pietenlijf vast.
Het touwtje vastmaken zoals hieronder is getekend gebruik hiervoor de zwarte rondjes, die je heel voorzichtig uitknipt of prikt.


 

Klik op de afbeelding voor de vergroting.naar boven

 

 

 

Slinger van Pietjes:
Wat heb je nodig:
Strook niet te dik (zwart) karton, schaar, wit papier, potlood of lijm.

Vergroot het voorbeeld wat je hier links ziet staan. Als je er op klikt zie je de afbeelding groter, zodat je hem op kunt slaan of uitprinten.
Neem een strook papier, niet te dik. Vouw dit dubbel, zoals plissť. Let op dat dit net zo breed is als de vergroting die je gemaakt hebt. Teken of plak het voorbeeld op het papier. Knip het heel voorzichtig uit. Als je klaar bent met knippen, vouw je hem heel voorzichtig uit elkaar.
Dan heb je een hele slinger Pietjes. Hoe langer de strook papier is en hoe meer vouwen je gemaakt hebt, wordt de slinger groter.

Tip: Als je gewoon wit karton neemt, kun je de Pieten ook nog leuk versieren of inkleuren en "echte" Pieten van maken.

naar boven

 

 

 

Verlanglijstje:
Wat heb je nodig: papier, printer, stiften of kleurpotloden.

Natuurlijk wil je Sint en zijn Pieten laten weten wat jij allemaal graag wilt hebben. Als je op de afbeelding klikt, krijg je hem groter te zien, zodat je hem uit kan printen. Wil je terug naar deze pagina klik op "Vorige" in de bovenste balk op je scherm.
Kleur hem mooi in en schrijf erop wat jij allemaal van de Sint wilt hebben.

Als je verlanglijst klaar is, kun je hem posten, maar wat misschien nog handiger is om het lijstje in je schoen te doen, dat gaat misschien nog wel sneller ook!

 

 

naar boven

 

 

 

Sinterklaas memory:
Wat heb je nodig: Twee witte A-4 kartonnen, schaar, printer.

Print de afbeelding hiernaast 2 x uit op wit A-4 karton, klik op de afbeelding links en je krijgt de afbeelding vergroot te zien, print dan het voorbeeld 2 x uit, door eerst 2 kartonnen in de printer te doen, kies dan voor "Afdrukken" rechts bovenin de balk. Doe dit nog een keer. Om terug te komen op deze pagina, klik je op "Vorige".

Knip de afbeeldingen uit, langs de lijnen, zorg dat je dat heel precies doet, anders krijg je verschillen in grote. 
De kaartjes kun je bewaren in een zelf gemaakt doosje of vraag een bakje of doosje aan je ouders.

Het spel kan beginnen:
Memory is een spel voor 2 of meer spelers. Leg alle kaartjes op de kop op tafel, per beurt mag je 2 kaartje omdraaien, wanneer je 2 verschillende afbeeldingen hebt, moet je ze weer op de kop terug leggen op tafel en is de volgende speler aan de beurt. Onthoud goed welke afbeelding waar ligt. Wanneer je 2 dezelfde kaartjes hebt omgedraaid mag je nog een keer. Diegene met de meeste kaartjes heeft gewonnen.

Veel speelplezier!

naar boven

 

 

 

Bouwplaat voor een schoen:  
Klik hierop om de schoen op ware grote te zien en te printen
Wat heb je nodig: Een printer, stevig karton, stiften of kleurpotloden, lijm, schaar of prikpen.

Klik op de bouwplaat, zodat je hem groter ziet en print hem uit. Kleur de schoen mooi in. Knip de schoen uit. Vouw de lipjes alvast om (dit gaat handige als je eerst met een punt van de schaar over de lijn gaat) Vouw de lijnen langs de "zool" van de schoen naar binnen. En plak de lipje vast met wat lijm, als laatste plak je de gesp van de schoen vast. En klaar je kunt je schoen zetten.

 

 

naar boven

 

 

 

Sinterklaas
Wat heb je nodig: Keukenrol, 1 groot en 1 klein  rood vouwblaadje, witte watten, goud papier, wit en huidskleur A-4 papier, restjes papier voor de ogen en mond, lijm, schaar.

Mijter: Neem het kleinste rode vouwblaadje en vouw een schuine vouw. (zie grondbeginselen vouwen)

Mantel: Neem het grote rode vouwblaadje. Vouw het  schuine kruis. Vouw het blaadje open en vouw ťťn punt naar het midden en plak deze vast.

Pak de keukenrol en smeer deze in met lijm en plak er het witte A-4 papier omheen, de boven en onderkant kun je met wat lijm naar binnen vastplakken. Dit is het lijf van de Sint.
Voor het hoofd van Sinterklaas maak je een mooie ronde prop papier, dan neem je het huidskleurpapier, doe de prop papier in het midden van het huidskleurpapier en vouw deze om het hoofd heen, steek de twee lange flappen naar beneden op het lijf van Sinterklaas. Plak de mijter om het hoofd van Sint. Leg de mantel zo op tafel dat de omgevouwen en geplakte punt op tafel ligt, met de platte kant bovenaan en plak deze op het lijf van de Sint, plak hem niet helemaal bovenaan, maar ongeveer 1 cm lager.
Knip van het gouden papier een groot en klein kruis en een staf. Plak het grote kruis op de mijter van de Sint en plak het kleine kruis op de achterkant van de mantel en de staf op de voorkant van de mantel. Knip van restjes papier ogen en een mond en plak deze op het gezicht. Neem een pluk watten, in de vorm van een baard en plak deze op het gezicht, zo ook een snor en wenkbrauwen.

naar boven

 

 

 

Schoen vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwkarton, rond plakkertje, veter of lint, schaar, lijm.

Klik hier om het voorbeeld voor het vouwen groter te zien.Klik op het rode vouwblaadje om het voorbeeld voor het vouwen beter te kunnen zien.
Vouw 16 vierkantjes, knip de vlakken met de schuine strepen eraf. Dus 1 reep en 2 vierkantjes. Knip de stippellijn 1 vierkantje in. Vouw aan de onderkant het vierkantje waar 1 pijl bij staat naar binnen (dit is het lipje van de schoen), plak de puntjes met de X iets over elkaar. Vouw het vierkantje aan de bovenkant naar binnen zodat deze rechtop staat. En vouw en plak de twee andere vierkantjes hier tegenaan. Plak een groot rond plakkertje op de voorkant bij de lip van de schoen en plak er een veter of stukje touw op. Zorg er voor dat de veter of het touw lang genoeg is om er een strik van te maken.
Tip: Je kunt ook 1 schoen vouwen van heel groot vouwkarton en deze gebruiken om je schoen te zetten.

naar boven

 

 

 

Kijkdoos over Sinterklaas:  
Uitknipfiguren voor de kijkdoos
Wat heb je nodig: Een printer, stevig papier, lijm, schaar of prikpen, doorzichtig gekleurd papier, stiften en een (schoenen)doos, als je geen deksel hebt, kun je als je klaarbent de bovenkant met stevig papier dichtplakken.

Print de afbeelding hiernaast uit op stevig papier, klik op de afbeelding om hem op ware grote te zien. Kleur de Pieten en de Sint in. Knip of prik de figuren uit en vouw ze op om op de stippellijn onderaan (bij de pijltjes). 

Knip een gat in de deksel en beplak deze met doorzichtig gekleurd papier. Kleur of beplak de binnenkant van de doos. Knip 2 gaten (soort ogen) uit aan de voorkant van de doos. Plak de figuren in de doos. Deksel erop en klaar!

naar boven

 

 

 

Zwarte Piet:
Wat heb je nodig: 1 grote koker, zwart papier voor hoofd en handen, wit crÍpe papier voor de kraag, paars crÍpe papier voor de hoed, groen, geel, rood papier voor het lijf en de pofbroek, stroken papier om de armen en benen te maken, 2 rode vouwblaadjes om de schoenen te vouwen, restjes papier voor ogen, mond, schoenen, goud papier voor oorbellen, krantenpapier voor het hoofd, lijm, schaar.

Beplak de koker met groen papier, knip stroken in het gele papier, maar pas op dat je zowel aan de boven als onderkant 5 cm niet doorknipt. Plak de onderkant van het gele papier onderaan de koker vast met wat lijm, lijm ook de bovenkant van de pofbroek om het lijf, zorg dat de broek poft.

Neem het krantenpapier en maak hiervan een flinke prop papier (voor het hoofd van piet). Vouw het zwarte papier hieromheen, zodat je aan de onderkant een tutje overhebt, die je in het lijf kan steken, doe daar wat lijm aan zodat Piet z'n hoofd vast zit. 

Neem het witte crÍpe papier en pas het om de nek van je Piet, knip het op lengte af. Knip aan de onderkant driehoekjes uit en plak de kraag om de nek van de Piet.

Voor de armen en benen pak je de stroken papier en maak hier een papieren ketting van, doe de ringen om en om en plak ze vast aan de uiteinden om de vorige ring heen. Voor iedere arm heb je ongeveer 7 ringen nodig (ligt aan de hoogte van de koker) voor de benen ongeveer 9 ringen. Plak de armen en benen aan de koker (lijf) van de Piet.

Vouw de schoen, zoals hier elders beschreven staat en plak ze aan de benen. Knip van zwart karton 2 handen uit en plak die aan de armen. Knip een veer van rood karton (papier) voor de hoed. De hoed maak je van paars crÍpe papier, door eerst een strook om het hoofd van de piet te passen. En plak deze vast. Knip een cirkel uit het paarse crÍpe papier die wat groter is dan de strook, plak aan de binnenkant het crÍpe papier tegen de rand van de hoed en plak de veer op de hoed. Plak de hoed vast op het hoofd van Piet.

Knip een mond, ogen, oorbellen en plak deze op het gezicht en klaar is je Piet.

naar boven

 

 

 

Sinterklaas vouwen:
Klik hier om de afbeelding groter te zien.
Wat heb je nodig: 4 rode vouwblaadjes, 1 wit of roze vouwblaadje, geel karton, restjes blauw en rood paper, watten, lijm, schaar.

Klik op de afbeelding hiernaast om deze groter te zien. Klik op vorige in de balk om terug te komen.
Neem de vouwblaadjes en vouw het rechte kruis (
zie grondbeginselen voor het vouwen) Vouw de blaadjes open en vouw 2 hoeken naar het midden en plak deze vast met wat lijm (nu heb je een zogenaamd huis gevouwen) Neem een bijv. wit karton om de "huisjes" op te plakken, begin met de mantel van de sint, 2 huisjes met de punten naar boven op het papier plakken, het witte huisje is het gezicht van de Sint en plak deze met de punt naar beneden, precies tussen de punt van de 2 delen van de mantel. Plak het laatste huis bovenop het gezicht van de Sint, met de punt naar boven, dit is de mijter. Knip van geel papier een staf en een kruis en plak dit op de mijter en mantel. Knip ogen en een mond van restjes papier en plak deze op het gezicht van de sint. Maak van bolletjes watten de wenkbrauwen, snor en baard van de Sint. Plak lijm op het gezicht en druk hierop de watten. Teken eventueel nog een pupil in de ogen en je Sint is klaar. Je kunt er eventueel nog benen en schoenen onder de mantel plakken.

Wil je het heel chic doen, dan kun je in plaats van geelpapier ook goudpapier gebruiken.

naar boven

 

 

 

Klimpiet: 
Wat heb je nodig: 3 keukenrollen, eierdoos, verf, goud papier of aluminiumfolie, stevig zwart papier, stoken rood en blauw papier, 4 grote paperclips, 4 splitpennen, een taartranden (in verschillende maten te krijgen bij o.a. Blokker), blauw crÍpe papier, schaar, lijm, verfschort, touw, restjes gekleurd papier, wit potlood.

Beschilder de eierdoos en laat hem drogen.
Klik hier om de mal voor het hoofd van de klimpiet op ware grote te printenKlik rechts op de afbeelding van het hoofd van Piet. Print deze mal uit op stevig papier, knip hem uit en leg hem op zwart karton en maak een omtrek met een wit potlood, knip het hoofd uit. Maak een strook om de bovenkant van het hoofd voor de rand van de hoed. Knip een rechthoek uit dat even breed is als het hoofd van blauw crÍpe papier, vouw dit om het hoofd van de Piet en plak de strook eraan vast. Knip ogen en een mond en plak deze op het hoofd van de Piet.
 

Maak van 2 verschillende stroken muizentrapjes. Klik op de afbeelding met deKlik hier om het voorbeeld voor het vouwen van muizentrapjes te bekijken gekleurde stroken, als je niet weet hoe een muizentrapje gevouwen moet worden. Leg 2 stroken haaks op elkaar, plak dit vast met een beetje lijm, vouw de "blauwe" strook naar links, over de "roze" strook heen. Vouw dan de "roze" strook naar boven, over de "blauwe" strook heen. De "blauwe" strook naar rechts, over de "roze" strook heen en de "roze" strook naar benenden over de "blauwe" strook heen, herhaal dit tot het papier op is. En begin opnieuw totdat je genoeg muizentrapjes hebt voor de armen en benen van de piet. Maak de armen en benen aan het lijf van Piet vast d.m.v. splitpennen. Plak de eierdoos met wat lijm dicht, zorg dat de bovenkant openblijft om het hoofd erop te zetten.Neem de taartrand en knip hier in het midden een rechte opening, waar de hals van het hoofd doorheen past. Pak de eierdoos en plak de taartrand op de bovenkant, zo dat de opening die jij geknipt hebt, boven de opening van de eierdoos zit. Schuif het hoofd erin.

Beplak de keukenrollen met goudpapier en prik hier gaten in, zodat het touw er doorheen past. Doe het touw door de eerste beplakt keukenrol en doe het touw aan de linker buitenzijde van de keukenrol door de gaten, eventueel met een dikke naald of haaknaald. Maak een knoop aan de onderkant van het touw. Rijg zo ook de tweede en derde keukenrol aan het touw, maak een lange lus (om Piet op te hangen) en rijg de keukenrollen in omgekeerde volgorde aan het touw, wanneer je weer onderaan bent, knoop door het touw. Maak met de grote paperclips de armen aan de bovenste keukenrol vast en de benen aan de onderste  keukenrol. 
En je Pietje is klaar om te klimmen.

naar boven

 

 

 

Handstandpiet: 
sint-werkje-zwartepiet.jpg (32144 bytes)
Wat heb je nodig: 2 lange stroken stevig papier, 1 grote zwarte cirkel (vouwkarton), 1 middel grote zwarte cirkel, 2 cirkels andere kleuren voor schoenen en veer. 2 witte ronde plakfiguren, 1 A-4 gekleurd papier, voor de muts van Piet, restjes zwart, geel en rood papier, schaar, lijm.

De twee lange stroken leg je naast elkaar op de tafel, dit worden de armen en benen van Piet, knip de middelgrote zwarte cirkel door midden (eerst vouwen) en plak deze onderaan de stroken, dit zijn de handen van Piet. Neem de grote zwarte cirkel en maak hiervan het gezicht van Piet, plak de witte ronde plakfiguren op voor de ogen, knip van een restje rood papier de mond, maak van het restje gele papier, 2 smalle stroken en maak hiervan de oorbellen en plak deze aan de zijkant van het gezicht. Plak het gezicht een stuk boven de handen, op de armen/benen. Nu zitten gelijk de armen en benen vast. Knip van het gekleurde A-4 papier een muts voor Piet, plak deze op zijn hoofd. Vouw voor de veer een cirkel doormidden, leg de ronde kant boven en knip deze aan de bovenkant verschillende keren in zodat er een veer ontstaat. Plak deze op de muts. Neem de laatste cirkel, vouw hem doormidden en knip deze door op de vouwlijn en plak deze bovenaan de benen, met de ronding naar boven, nu heeft ook Piet schoenen aan en is hij klaar!

naar boven

 

 

 

De zak van Sinterklaas:  
Wat heb je nodig: Groot stuk bruin karton, strookjes crÍpepapier, speelgoedboeken of andere plaatjes, potlood, lijm, schaar. 

Teken op een groot stuk bruin karton de vorm van een zak en knip deze uit. plak stroken van het crÍpepapier uit en plak deze aan de zak vast, laat een restje loshangen zodat je daar een strik van kunt maken. Knip verschillende plaatjes uit en plak deze op de zak.
Tip: Je kan er ook je verlanglijstje van maken.

Werk je liever met een mal klik dan hiernaast op de zak.

naar boven

 

 

 

Schoorsteenpiet:
sint-bouwplaatpietopdak.gif (27617 bytes)
Wat heb je nodig: Printer, stevig papier, kleurpotloden of stiften, lijm, schaar.

Klik op de plaat om de afbeelding groter te zien, print hem uit op stevig A-4 papier.
Heb je geen stevig papier, kun je hem ook uitprinten op "gewoon" papier en dan op een stukje karton plakken.
Kleur het dak, de schoorsteen, de zak en Piet en knip de figuren uit. Knip de opening voor de schoorsteen uit en vouw de figuren allemaal op de aangegeven vouwranden. En plak de schoorsteen en het dak vast op de plakranden. Plak Piet aan de schoorsteen en geef de zak ook een leuk plekje. En je dak met Piet en zak is klaar.

naar boven

 

 

 

Vingerpopjes Sint en Piet:
sint-vingerpopjes-sint-piet.gif (27289 bytes)
Wat heb je nodig: Printer, kleurpotloden of viltstiften, schaar, lijm.

Klik op de afbeelding om deze groter te zien en uit te printen. Kleur de Sint en zijn Piet, knip ze uit en pas ze om je vinger en dan vastplakken en je kunt een poppenkast spel gaan doen.

 

 

naar boven

 

 

 

Piet met kraag:  
sint-pietmetvliegerkraag-1.jpg (29803 bytes)
Wat heb je nodig: 4 (verschillende kleuren) vouwblaadjes voor de kraag, een rond zwart vouwblad (of cirkel tekenen op zwart papier), gekleurd papier voor de muts, restjes goud, geel, rood papier.

Klik op de afbeelding om deze groter te zien. We beginnen met de kraag, klik hier om het voorbeeld voor het vouwen van een vlieger te zien. Vouw alle 4 de vouwblaadjes als vlieger en draai ze om. Plak ze op een stuk papier. Plak de vliegers mooi tegen elkaar aan.
Plak de zwarte cirkel op de bovenste puntjes van de kraag. Neem een stuk papier voor de muts en knip een leuke muts uit en plak deze op het gezicht van Zwarte Piet. Knip van de restjes papier: ogen, neus, mond, veer, oorbellen. En je Piet is klaar. 
Tip: Je kunt de piet ook van stevig karton maken en vouwkarton gebruiken en dan kan je hem ook op of voor het raam hangen.

naar boven

 

 

 

Klomp en wortel:
sint-klompenwortel.gif (8833 bytes)
Wat heb je nodig: printer, kleurpotloden of gekleurd papier of tijdschriften, schaar, lijm.

Klik op de afbeelding om deze op ware grote te zien. Print hem uit, knip hem uit. Nu kun je de klomp en wortel leuk beplakken met stukjes papier, hiervoor kun je gekleurd papier gebruiken, maar ook heel leuk, kleurtjes zoeken uit tijdschriften. Scheur kleine stukjes papier en plak deze op de klomp en wortel. Je kunt de klomp en wortel natuurlijk ook gewoon kleuren.
Tip: voor juffen en meesters, maak van de klomp met zijn wortel een muts, wanneer Sinterklaas op bezoek komt, op de klomp wordt de naam van het kind geschreven.

naar boven

 

 

 

Mobiel van Sint met zijn Pieten:
sint-piet-mobiel.gif (22401 bytes)sint-piet-mobiel-2.gif (27187 bytes)Wat heb je nodig: Printer, stevig papier, kleurpotloden of viltstiften, schaar, garen (liefst zwart), prikpen, lijm.

Klik op beide afbeeldingen om ze groter te zien en op ware grote uit te kunnen printen, of op te slaan.
Kleur de plaatjes, knip ze uit, prik de aangegeven gaatjes door. Knip 7 draadjes af van verschillende lengten. Bevestig deze aan de staf en aan de 7 Pietjes. Plak dan de staf aan de onderkant bij de stippellijn aan Sinterklaas vast. Knip een draad af en maak deze vast aan de mijter van Sinterklaas en de andere kant maak je een lusje zodat je die aan het plafond kan hangen. 


naar boven

 

 

 

Stoombootje:
Wat heb je nodig: Stevig gekleurd papier, draadje wol, restjes gekleurd papier, plakrondjes, watten of ander materiaal voor de rook uit de schoorsteen, nietmachine, schaar, lijm, naald.

Knip van het stevige gekleurde papier een boot uit, of teken deze voor op een stuk papier en laat deze uitknippen. Plak de plakrondje op de romp van de boot. Niet ťťn kant van het wollen draadje aan de punt van de boot, doe de draad in de naald en prik het draad door de schoorsteen van de boot naar de andere punt van de boot en niet het uiteinde weer vast. Knip vlaggetjes van stukjes dubbel gevouwen papier, vouw deze om het draad en plak ze vast. Neem een prop watten en plak deze aan de schoorsteen vast.
Tip: voor juffen en meester, deze boot kun je een muts maken, wanneer de Sint op school komt.

naar boven

 

 

 

Pietendiploma's: 
Wat heb je nodig: wit of gekleurd karton, pen, schoorsteen (doos), pakjes (lege doosjes ingepakt in sinterklaaspapier), klimrek of slee (dak), bank (nok van het dak), matras (voor de koprollen), hoepels of kast (dak springen)

Jij wilt vast graag een hulppiet worden, hiervoor klik je op de afbeelding om deze groter te zien en uit te printen. Print het diploma uit op wit of ook heel leuk gekleurd karton.
Leg alles klaar (zie hierboven) en leg het parcours af.
 

 

 

 


 Dit is het pietendiploma in kleur

Klik op de afbeelding en je ziet hem op ware grote, print hem uit en je hoeft alleen de naam van de hulppiet in te vullen.


Is dat allemaal gelukt, dan krijg jij je Pietendiploma.
Tip: ook leuk als je kind rond Sinterklaastijd jarig is.

 

naar boven

 

 

 

Sinterklaasmasker:
Wat heb je nodig: Stevig karton, kleurpotloden, eventueel watten voor de baard, eventueel lijm 2 elastiekjes, kleurpotloden of viltstiften, schaar of prikpen.

Klik op de afbeelding hiernaast en print deze uit op stevig karton, knip Sinterklaas uit, ook de zwarte stipjes in zijn baard. Kleur Sinterklaas leuk in, plak eventueel met wat lijm watten op zijn baard. Bevestig de elastiekjes aan je masker en je bent Sinterklaas.

 

 

naar boven

 

 

 

Pietenmasker:
Wat heb je nodig: Stevig karton, kleurpotloden, 2 elastiekjes, kleurpotloden of viltstiften, schaar of prikpen.

Klik op de afbeelding hiernaast en print deze uit op stevig karton, knip Zwarte Piet uit, ook de zwarte stipjes bij zijn oren. Kleur Zwarte Piet leuk in. Bevestig de elastiekjes aan je masker en je bent Zwarte Piet.

 

 

 

naar boven

 

 

 

Mijter van Sinterklaas:
Wat heb je nodig: Stevig papier, schaar, lijm, kleurenprinter.

Klik op de afbeelding hiernaast en print de mijter uit, knip hem uit en vouw de mijter op de aangegeven lijnen, vouw deel A naar achteren en smeer deze in met wat lijm en plak deze vast aan de andere kant. Even passen voordat je hem vastplakt.

En de mijter is klaar.

 

naar boven

 

 

 

Het grote rode boek van Sinterklaas: 
Wat heb je nodig: Kleurenprinter, papier, schaar, lijm, schrift.

Klik op de afbeelding hiernaast zodat je hem op ware grote ziet. Print hem uit. Dit de voorkant en een stukje achterkant van het formaat van een schriftje.
Het rode gedeelte is hetgeen je ziet op de voorkant van je schrift, de flapjes moet je insmeren met wat lijm en dan omvouwen naar binnen, misschien heb je wat hulp nodig bij het omkaften van een volwassene. 
Tip: Je kunt natuurlijk ook een rood schrift nemen en daar een geel kruis opplakken en dan de tekst er zelf opzetten. En wil je een heel dik boek, neem dan een oude telefoongids.

naar boven

 

 

 

Piet aan een paraplu:
Wat heb je nodig: Een groot vel papier, verf, verfschort, kwasten, schaar, potlood.

Teken een grote paraplu, met daaraan een Pietje, laat je daarmee helpen, schilder de paraplu in verschillende kleuren, zo ook het pietje. Laat alles goed drogen en knip de paraplu met piet daaraan uit.

 

 

naar boven

 

 

 

Stoomboot van Sinterklaas:
Wat heb je nodig: Stevig papier, lijm, schaar, stiften of kleurpotloden, printplaat.Klik op de bouwplaat van de boot van Sinterklaas, kleur alles mooi in en knip alles keurig uit. Vouw de stippellijntjes om, dit is de plakrand, doe daar wat lijm op. Als de hele boot in elkaar zit, kun je Sinterklaas en zijn Pietjes een mooi plekje op de boot geven.
Veel plezier met deze stoomboot.

 

naar boven

 

 

 

Handstandpiet 2:
Wat heb je nodig: groot vel gekleurd karton voor het lijf van de piet, en andere kleuren karton, schaar, lijm, potlood, eventueel veer.

Teken op het grote vel karton het lijf en de benen van Zwarte Piet, het lijkt wel een beetje op de letter x. Knip deze uit. Neem een ander kleurtje karton voor de voeten en handen van de Piet, als je een stukje karton dubbel doet, daar een paperclip aan, teken dan een voet en hand en knip deze uit, je hebt dan gelijk 2 voeten en handen. Neem een stuk zwart of bruin karton voor het gezicht. Teken daar een cirkel op en knip uit. Neem weer een ander kleurtje karton voor de muts, teken een muts voor Piet en knip deze uit. Knip vervolgens uit een ander stukje karton, ogen, neus en een mond.

Nu hebben we alles en kunnen Piet gaan plakken, leg het lijf voor je op tafel, plak daar vervolgens zijn hoofd, handen en voeten op. Plak de muts op zijn hoofd, heb je toevallig een veer (deze kun je ook maken van een stuk karton, knip de vorm van een veer en knip deze in aan de zijkanten) en plak die op de muts. Dan als laatste plak je de ogen, neus en mond op het gezicht en klaar is je Handstandpiet.

naar boven

 

 

 

Klompjes verven:
Wat heb je nodig: Een echte klomp, plakkaatverf in verschillende kleuren, penseel, water, kranten, bekertje, verfschort.

Leg de kranten op de tafel, zet de verf, het penseel en het bekertje water klaar.

Begin met het verven van de klomp. Laat alles goed drogen en je kunt je klomp bij de openhaard zetten, misschien dat Sint er nog wat in doet ook!

 

naar boven

 

 

 

Zwarte Piet 2:
Wat heb je nodig: Zwart karton, gekleurd karton, restje geel of goud papier, crÍpepapier in de kleuren, rood, wit en blauw, veer, schaar, plaksel, wit potlood.

Teken op het zwarte karton een cirkel, teken daarop het gezicht van Piet met een wit potlood. Knip de cirkel uit, dit word het gezicht van Piet. Neem het andere stuk gekleurde karton en teken daar een muts op en knip deze uit en plak hem op de bovenrand van het gezicht, plak op de muts een veer. Neem het stukje geel of goud papier en knip daar 2 dunne reepjes uit, maak daar een rondje van, voor de oorbellen van Piet en plak deze aan de zijkant van het gezicht. Neem een reep wit crÍpepapier en knip aan de onderkant golfjes uit, smeer de bovenkant in met wat lijm en plak de kraag aan de onderkant en achterkant van het gezicht van Piet. Scheur reepjes crÍpepapier van de 3 kleuren, maak daar propjes van en plak deze op de mond en de ogen van de Piet. Klaar is jou Zwarte Piet.

naar boven

 

 

 

Pietenmuts:  van Denny
Het is heel makkelijk:
Je neemt een band van gekleurd karton die je om je hoofd houdt.
Als je de juiste maat hebt, dan niet je hem vast.
Je hebt nu de juiste maat voor je pietenmuts!
Dan neem je 1 kleur crÍpepapier en daar knip je een groot stuk vierkant uit.
Dit stuk crÍpepapier maak je (met wat plooien erin) vast, op een aantal plaatsen, aan de band die om je hoofd komt.
Dan knip je weer uit een andere kleur karton een vorm van een veer, die kan je eventueel inkleuren.
Ook deze maak je vast aan je muts en voila, je pietenmuts is klaar!!!
heb er helaas geen tekening van, sorry.

naar boven

 

 

 

Sinterklaas kalender:
Altijd lastig als de kinderen niet weten wanneer Sinterklaas aankomt of op school komt of bij papa en/of mama op het werk en wanneer mogen wij de schoen zetten?
Daarom kun je de Sinterklaas kalender downloaden en uitprinten, het zijn 2 pagina's de eerste is de kalender waarop de boot (= aankomst Sint en Pieten) al op de kalender staat. De tweede pagina bestaat uit pieten, sinterklazen, zakken met kado's, klompen, waarvoor ze dienen staat onder die pagina. Je kunt als er een dag weg is, bijv. een Piet plakken op die dag, je kunt natuurlijk ook een kruis door de dag zetten.

download de kalender

klik op "download de kalender" en je krijgt een kalender in Word-formaat, zodat je hem uit kunt printen.
Wij wensen je er veel plezier mee!

naar boven

 

 

 

Sinterklaas kalender 2:

Klik op het blad met de mijters, zodat je hem op ware grote ziet en kunt uitprinten, hang hem op in je klas, je kunt een kind iedere dag die voorbij is en dichter bij het feest van Sinterklaas komt een mijter laten kleuren, is de kalender vol, dan komt Sint en zijn Pieten op school!

Tip: Je kunt de kalender ook vergroten naar A-3, zodat iedereen de kalender goed kan zien.

 

 

naar boven

 

 

 

Sinterklaas memory-2:
Wat heb je nodig: Twee witte A-4 kartonnen, schaar, printer.

Print de afbeelding hiernaast 2 x uit op wit A-4 karton, klik op de afbeelding links en je krijgt de afbeelding vergroot te zien, print dan het voorbeeld 2 x uit, door eerst 2 kartonnen in de printer te doen, kies dan voor "Afdrukken" rechts bovenin de balk. Doe dit nog een keer. Om terug te komen op deze pagina, klik je op het kruisje rechtsboven in het scherm.

Knip de afbeeldingen uit, langs de lijnen, zorg dat je dat heel precies doet, anders krijg je verschillen in grote. 
De kaartjes kun je bewaren in een zelf gemaakt doosje of vraag een bakje of doosje aan je ouders.

Het spel kan beginnen:
Memory is een spel voor 2 of meer spelers. Leg alle kaartjes op de kop op tafel, per beurt mag je 2 kaartje omdraaien, wanneer je 2 verschillende afbeeldingen hebt, moet je ze weer op de kop terug leggen op tafel en is de volgende speler aan de beurt. Onthoud goed welke afbeelding waar ligt. Wanneer je 2 dezelfde kaartjes hebt omgedraaid mag je nog een keer. Diegene met de meeste kaartjes heeft gewonnen.

Veel speelplezier!

naar boven

 

 

 

Verlanglijstje 2:
Wat heb je nodig: papier, printer, stiften of kleurpotloden.

Natuurlijk wil je Sint en zijn Pieten laten weten wat jij allemaal graag wilt hebben. Als je op de afbeelding klikt, krijg je hem groter te zien, zodat je hem uit kan printen. Wil je terug naar deze pagina klik op het kruis in de bovenste balk op je scherm.
Kleur hem mooi in en schrijf erop wat jij allemaal van de Sint wilt hebben.

Als je verlanglijst klaar is, kun je hem posten, maar wat misschien nog handiger is om het lijstje in je schoen te doen, dat gaat misschien nog wel sneller ook!

 

naar boven

 

 

 

Piet schilderij:
Wat heb je nodig: Een strook karton dat even breed is als de stof voor de achtergrond, touw, schaar, naald, draad, pijpenragers, veertje, zwart vilt, stukjes wit, blauw, rood vilt of stof, stukje vitrage, mooi stofje voor de muts van piet, eventueel stevig lijm.

Zoom de stof voor de achtergrond om, door deze 2 x dubbel te vouwen en dan een stiksteek gebruiken, vind je dit te moeilijk, dan kun je de zoom ook omvouwen en vastplakken met stevige lijm. Plak aan de bovenkant aan de achterkant de strook karton, dit is voor de stevigheid van het schilderij. Knip het gezicht uit van zwarte vilt en naai dit op de achtergrond, ongeveer in het midden. Knip een leuke vorm uit voor de muts en naai deze op het hoofd van Piet. Plak de ogen en de mond op het hoofd van Piet, naai de veer vast op de muts. Buig 2 pijpenragers rond, dit zijn de oorbellen van Piet en naai ze vast aan het hoofd. Voor de kraag gebruik je de vitrage, rijg eerst een draad door de bovenkant en trek deze draad aan, zodat de bovenkant smaller wordt dan de onderkant, zet het vast met een knoopje en naai de bovenkant vast aan het hoofd. Nu neem je een stukje touw en maak dit vast aan de strook karton, zodat je het schilderij kunt ophangen.

naar boven

 

 

 

Borduurkaarten:

    Klik op de afbeelding, voor de ware grote

   

Wat heb je nodig: stevig papier, verschillende kleuren wol, prikpen, prikmat, stompe naald.

Klik op de afbeelding die jij wilt hebben en print deze uit op stevig papier (mag ook gekleurd zijn). Prik met een prikpen alle gaatjes die als stipje op de afbeelding staan. Dan kan het borduren beginnen. Kies een mooi kleurtje wol, maak er een knoopje in en borduur langs de randjes van bijv. de veer van de muts van Piet. Zorg altijd dat je draadje weer aan de achterkant is, als je een ander kleurtje gaat gebruiken. Je kunt een draadje afhechten door deze aan een ander draadje aan de achterkant te knopen.

naar boven

 

 

 

Bouwplaat kasteel van Sinterklaas:
Wat heb je nodig: stevig karton, kleurpotloden of stiften, schaar, prikpen, prikmat, lijm.

Klik op de afbeelding voor de ware grote en print het kasteel uit. Kleur hem in zoals jij dat wilt.
Prik of knip alle onderdelen uit. Vouw alle stippellijnen om zodat de figuren overal kunnen staan.
Je kunt eventueel de poort ook doorknippen, zodat de deuren open kunnen.
Plak met wat lijm het kasteel in elkaar. De andere plakfiguren kun je overal neerzetten of plakken waar jij dat wilt. Ook de vlaggen kun op de torens plakken.
Tijd om te spelen. Natuurlijk kun je er nog andere figuren bij maken. Veel plezier.

 

naar boven

 

 

 

Kijkdoosfiguren 2:
Wat heb je nodig: Een printer, stevig papier, lijm, schaar of prikpen, prikmat, doorzichtig gekleurd papier, stiften en een (schoenen)doos, als je geen deksel hebt, kun je als je klaarbent de bovenkant met stevig papier dichtplakken.

Print de afbeelding hiernaast uit op stevig papier, klik op de afbeelding om hem op ware grote te zien. Kleur de Pieten en de Sint in. Knip of prik de figuren uit en vouw ze op om op de stippellijn onderaan,

Knip een gat in de deksel en beplak deze met doorzichtig gekleurd papier. Kleur of beplak de binnenkant van de doos. Knip 2 gaten (soort ogen) uit aan de voorkant van de doos. Plak de figuren in de doos. Deksel erop en klaar!

 

naar boven

 

 

 

Zelfkleur memory:  
  Wat heb je nodig: printer, 4 stevige wit karton A4 formaat, kleurpotloden of stiften, schaar, eventueel boeklon (= plakbaar doorzichtig kaftpapier).

Klik op de afbeeldingen om deze op ware grote te zien en print ze 2x uit. Kleur de afbeeldingen precies hetzelfde, doe de boeklon over de vellen en knip de afbeeldingen uit.
De kaartjes kun je bewaren in een zelf gemaakt doosje of vraag een bakje of doosje aan je ouders.

Het spel kan beginnen:
Memory is een spel voor 2 of meer spelers. Leg alle kaartjes op de kop op tafel, per beurt mag je 2 kaartje omdraaien, wanneer je 2 verschillende afbeeldingen hebt, moet je ze weer op de kop terug leggen op tafel en is de volgende speler aan de beurt. Onthoud goed welke afbeelding waar ligt. Wanneer je 2 dezelfde kaartjes hebt omgedraaid mag je nog een keer. Diegene met de meeste kaartjes heeft gewonnen.

Veel speelplezier!

naar boven

 

 

 

Knijppietjes:


Wat heb je nodig: 1 A4 papier of karton, schaar, kleurpotloden of stiften, wasknijper, stevige lijm.

 

Klik op de afbeeldingen van de pietjes rechts om deze op ware grote te zien en print hem dan uit.

Kleur de pieten zoals jij ze leuk vind, knip ze uit. Neem de wasknijper, en doe daar stevige lijm op. Plak 1 pietje zo op de wasknijper dat de arm van de Piet bedekt is. Plak dan de andere kant van de Piet net zo op.

Je hebt nu een Piet die iets vast kan houden.


 

naar boven

 

 

 

Kado labels:

Wat heb je nodig: 1 A4 papiertje, schaar, kleurpotloden of stiften, perforator.

Sint vind het altijd handig als er namen op de kadootjes  staan, help hem daarbij, door deze kado labels te gebruiken.

Print de afbeelding rechts uit, door erop de drukken, je ziet hem dan op ware grote en kunt hem uitprinten. Kleur de afbeeldingen op de labels en knip ze netjes uit. Het gaatje waar je eventueel een lintje doorheen kunt doen, kun je uitknippen of perforeren met een perforator.

 

naar boven

 

 

 

Vlaggetjes maken:
Om het feest van Sinterklaas nog gezelliger te maken kun je vlaggetjes maken om deze op te hangen in je eigen kamer of woonkamer of op school.

Klik op de voorbeelden hieronder en print deze uit zoveel als jij nodig bent, kleur ze leuk in, vouw de bovenkant om naar achteren. Als je klaar bent met een heleboel vlaggetjes, neem je een lange draad en plak de vlaggetjes aan de omgevouwen kant aan het draad, zodat je ze kunt ophangen.

Tip, wil je de vlaggetjes aan beide kanten mooi hebben, neem dan iets dikker karton en plak de vlaggetjes tegen elkaar.

                 

naar boven

 

 

 

Piet achter het raam:
Wat heb je nodig: 1 A4 papier, kleurpotloden of stiften, schaar, lijm.

Klik op de afbeelding rechts, nu kun je de afbeelding uitprinten, hierop staat nogmaals de beschrijving.

Kleur alles mooi in en knip alles netjes uit, ook de grijze gedeelten van het raam, begin dan in het midden van het grijze vlak, dat is makkelijker, vraag anders een volwassene om een begin te maken.

Plak met wat lijm alles achter het raam. En je kunt Piet op het raam van je slaapkamer plakken, dan houdt hij alles in de gaten voor jou.

naar boven

 

 

 

Pietenmasker 2:
Wat heb je nodig: Stevig karton, kleurpotloden, 2 elastiekjes, kleurpotloden of viltstiften, schaar of prikpen.

Klik op de afbeelding hiernaast en print deze uit op stevig karton, knip Zwarte Piet uit, ook de zwarte stipjes bij zijn oren. Kleur Zwarte Piet leuk in. Bevestig de elastiekjes aan je masker en je bent Zwarte Piet.

 

 

 

naar boven

 

 

 

Klomp met wortel:
Wat heb je nodig: 1 stevig A4 karton, schaar, kleurpotloden / wasco of stiften, lijm, eventueel een strook papier.

Klik op de afbeelding rechts en print deze uit. Knip de klomp en wortel uit. Kleur deze mooi in. Plak de wortel achter de klomp.

Tip 1: Als je de klomp met wortel klaar hebt, kun je er ook een muts van maken. Neem een strook papier en pas deze om je hoofd en niet deze vast op de juiste grote. Plak of niet de klomp met wortel in het midden van de strook en zet op de klomp je naam. Zo kan Sint of Zwarte Piet je altijd herkennen.

naar boven

 

 

 

Mijter Sinterklaas 2:
Wat heb je nodig: 1 stevig wit A4 karton, schaar, kleurpotloden of stiften, lijm.

Klik op de afbeelding rechts, en print deze uit.
Kleur de mijter mooi in en knip alles uit. De strook lijm je aan 1 kant vast aan de onderkant van de mijter, pas de mijter, zodat je weet waar je de andere kant van de strook moet vastplakken. Is de strook te kort, plak er dan een stukje bij aan, die je ook kleurt.
Je kunt dit ook doen met een nietmachine, maar let er dan op, dat de rechte kant aan de binnenkant zit, anders zit het nietje straks vast in je haar.

naar boven

 

 

 

Klimpiet aan touw:
Wat heb je nodig: closetrol, schaar, lijm, krantenpapier, 2 grote vouwblaadjes in verschillende kleuren, restjes papier, 8 stroken papier in 4 verschillende kleuren, crÍpepapier in de kleuren, wit, zwart, geel, paars, bruin, zwarte wol, witte wol, touw, pepernoten.

Neem de helft van de grote vouwblaadjes en plak deze over de closetrol, zo dat er aan beide kanten iets overblijft, wat je met wat lijm naar binnen vouwt. Maak van een stuk krantenpapier een prop voor het hoofd, beplak deze met zwart crÍpepapier. Plak het hoofd bovenop (klein beetje erin) de closetrol. Maak van restjes papier, de ogen en de mond en plak deze op het hoofd. Knip van zwarte wol draadjes voor de haren van Piet. Knip van geel crÍpepapier een muts voor Piet en plak deze op de muts. Maak een propje van een stukje crÍpepapier wat de neus van piet wordt.
Maak van een stukje zwart papier een riem, die je om het middel van Piet plakt, knip een kleine gesp en plak die op de riem. Maak van 2 verschillende kleuren stroken papier muizentrapjes voor de armen en benen van Piet. Knip van een stukje zwartpapier handen en voeten en plak deze aan de muizentrapjes. Plak de muizentrapjes op de closetrol. Neem een stuk wit crÍpepapier dat om de closetrol past. Vouw dit dubbel en doe hier een wit draadje wol doorheen en plak de kraag om de closetrol. Maak een zak van zwart crÍpepapier, doe er een paar pepernoten in (watjes of stukjes krantenpapier kan ook) en doe er een zwart touwtje omheen, zodat de zak dicht kan. Neem tenslotte een stuk touw. Plak dit ook tussen de handen van Piet, zodat hij het touw echt vast heeft. Je kunt de zak Piet er ook aan hangen. Nu kun je je Piet ophangen en lijkt het net alsof hij echt klimt.

naar boven

 

 

 

Mijter zetten:
Wat heb je nodig: Stevig papier, kleurpotloden of stiften, schaar, lijm.

Meestal zet je je schoen, maar als je deze mijter maakt, kun je ook je mijter zetten. Klik op de afbeelding hiernaast, zodat je hem uit kunt printen op ware grote. Knip de mijter uit en kleur hem mooi in.

De stippellijnen op de tekening zijn de vouwlijnen, die moet je omvouwen. De plakranden smeer je in met wat lijm en plak deze vast.

Ik weet zeker dat Sint en Piet verrast zullen zijn om eens geen schoen maar een mijter te vinden bij de schoorsteen of deurmat!

naar boven

 

 

 

Pietenspel:
Wat heb je nodig: Papier, schaar

Klik op de afbeelding, zodat je hem uit kunt printen.

Knip de onderste witte en zwarte pietjes uit. En je bent klaar om het spel te spelen.

Het spel: Dit is een spel voor 2 personen. Ieder krijgt of 3 witte of 3 zwarte pietjes. De jongste speler mag beginnen om 1 pietje op het speelveld te leggen, dan is de ander die ook 1 pietje op het speelveld legt. Als je al je pietjes op het speelveld hebt liggen, is het de bedoeling dat je om de beurt een pietje verschuift, dit mag 1 rondje verder of terug. Je hebt het spel gewonnen als je 3 pietjes op een rij hebt.

Veel plezier ermee!

naar boven

 

 

 

Sint en Pieten plakken:
Wat heb je nodig: stevig papier, schaar, kleurpotloden of stiften, lijm.

Print de afbeelding hiernaast uit op stevig papier, klik erop, zodat je hem op ware grote ziet
Knip alles netjes uit. De stippellijnen zijn lijnen die je moet vouwen.
Kleur alles in zodat jij het mooi vindt. Plak de hoofden en de staf op de lichamen.
En Sint kan met zijn Pieten op stap.

 

 

naar boven

 

 

 

Verlanglijstje 3:
Wat heb je nodig: papier, printer, stiften of kleurpotloden.

Natuurlijk wil je Sint en zijn Pieten laten weten wat jij allemaal graag wilt hebben. Als je op de afbeelding klikt, krijg je hem groter te zien, zodat je hem uit kan printen. Wil je terug naar deze pagina klik op het kruis in de bovenste balk op je scherm.
Kleur hem mooi in en schrijf erop wat jij allemaal van de Sint wilt hebben.

Als je verlanglijst klaar is, kun je hem posten, maar wat misschien nog handiger is om het lijstje in je schoen te doen, dat gaat misschien nog wel sneller ook!

naar boven