pepernoten / taaitaai / speculaas / speculaas dieren / zwarte pieten slinger
saucijzenstaafjes
/ marsepein bolletjes / gevuld speculaas / pepernotentaart
borstplaat /speculaas brokken / taaitaai poppen versieren / Pepernotencake:
recepten uitprinten  / 

Klik boven op dat geen wat jij wilt bakken of wandel door deze pagina, 
snel terug naar hier, klik dan op de woorden naar boven onder de recepten


Bij het heerlijke avondje van Sinterklaas, hoort natuurlijk ook het gebruikelijke snoepgoed bij, daarom hebben wij deze pagina gemaakt, met speciale Sinterklaas recepten. En wat drinken wij daarbij een heerlijke warme kop chocolademelk met slagroom.

Wijze raad, werk nooit alleen met een oven, vraag hierbij de hulp van papa, mama of een andere volwassene!

En verder: Eet smakelijk!!

 

Pepernoten bakken ± 50 stuks:
Zonder pepernoten geen Sinterklaas, die kun je natuurlijk kopen in de winkel, maar zelf bakken is veel leuker!

Wat heb je nodig: 100 gr. zelfrijzend bakmeel, 50 gr. bruine basterdsuiker, 1 theelepel speculaaskruiden, 1 mespuntje zout, 40 gr. koude, harde boter, 2 eetlepels melk.
 

  1. Doe het bakmeel + basterdsuiker + boter + zout + melk + speculaaskruiden in een kom.
  2. Snijdt de boter in kleine stukjes. Kneed er met de hand een deeg van. Maak kleine knikkers van het deeg (hou rekening dat ze groter worden door het bakken) en verwarm de oven op 175˚
  3. Leg de balletjes op een afstand van ± 2 cm op de bakplaat (leg hier eventueel eerst bakpapier op) en druk ze heel licht aan. Zet de bakplaat in het midden van de oven, als deze op temperatuur is. Bak de pepernoten in ± 20 min. gaar. Neem de pepernoten van de bakplaat (pas op erg warm) en laat ze afkoelen.

naar boven

 

Taaitaai
En natuurlijk hoort bij het Sinterklaasfeest ook taaitaai.
Wat heb je nodig: 250 g bloem, 100 g honing, 1 eetlepel stroop, ½ theelepel zout, ½ theelepel potas (kaliumcarbonaat), 3 theelepels kaneelpoeder, 1 theelepel gemalen anijs, 1 theelepel gemalen nootmuskaat, 1 theelepel kruidnagelpoeder.
 

 

  1. Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door.

  2. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door.

  3. Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.

  4. Rol het deeg uit (op bijv. bakpapier of aluminiumfolie) of maak er vormpjes van in een koekplank of losse bakvormpjes.

  5. Leg het op een met boter ingevette bakplaat

  6. Bak het in een matig warme oven (160°C) in circa 25 minuten lichtbruin en gaar.

  7. Neem de taaitaaipoppen van de bakplaat (pas op erg heet) en laat ze afkoelen.

naar boven

 

Speculaas:
Wat heb je nodig: 300 gram bloem, 150 gram boter, 150 gram bruine basterdsuiker of 75 gram lichte en 75 gram bruine
basterdsuiker, 10 gram speculaaskruiden, mespuntje bakpoeder, wat melk, 1 volle theelepel zout, eventueel deegroller. 
om de plank mee te bestuiven: rijstebloem of kindermeel.
om mee te garneren: hele of gesnipperde gepelde amandelen.


 

  1. Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. 
  2. Bestuif de speculaasplank.
  3. Druk het deeg in de plank en snijd overtollig deeg weg.
  4. Haal dan deegfiguurtjes uit de plank en leg op een beboterde bakblik.
    Je kunt ook het deeg uitrollen en dan allerlei vormpjes uitsteken of grote platen bakken en die na het bakken in brokken breken.
  5. Eventueel garneren.
  6. Oven voorverwarmen op 175 °C.
  7. Doe de bakplaat/bakblik in de oven en bak het speculaas ongeveer 15 minuten. Let op dat het speculaas niet te donker word.
  8. Haal de bakplaat/bakblik uit de oven met ovenhandschoenen en laat de speculaas afkoelen.

naar boven

 

Speculaas dieren:
Wat heb je nodig: (voor ± 500 gram) 200 gr. zelfrijzend bakmeel, 125 gr. bruine basterdsuiker, 2½ eetlepel speculaaskruiden, ¼ theelepel zout, 150 gr koude boter, 1 eetlepel melk.
extra nodig: uitsteekvormpjes van dieren of zelf figuren maken, bakpapier, deegroller, 2 messen, folie, zeef.

  1. Bakmeel met basterdsuiker, speculaaskruiden en zout zeven boven kom.

  2. Boter in kom leggen en met 2 messen (pas op!) door deeg snijden tot boterstukjes zo groot als erwten zijn.

  3. Melk toevoegen en deeg snel tot glad en soepel deeg kneden.

  4. Deeg afgedekt met folie minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten.

  5. Deeg uitrollen tot ½ cm dik. Met uitsteekvormpjes dieren uit deeg steken. Of met behulp van bijv. klei-mesje figuren maken.

  6. Bakpapier op de bakplaat leggen.

  7. Dieren op de bakplaat leggen.

  8. Oven voorverwarmen op 150 °C

  9. Bakplaat in het midden van de oven plaatsen en in ± 20 minuten knapperig bakken.

  10. Bakplaat met ovenwanten uit de oven nemen en de figuren laten afkoelen.

naar boven

 

 

Zwarte Pieten slinger:
Wat heb je nodig: 125 gr. bruine suiker, 125 gr keukenstroop, 100 gr boter, 500 gr bloem, 1 ei, 1½ theelepel gemberpoeder, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel kruidnagelpoeder, snufje zout, 2 theelepels bakpoeder, steelpan, folie, papier, deegroller.
Voor het glazuur: 250 gr poedersuiker, 1 eiwit, 1½ theelepel citroensap, kleurstof, eierscheider, zeef, bakkwast.

 

 

  1. Verwarm de bruine suiker, keukenstroop, boter in een steelpan.

  2. Voeg de suiker al roerend toe.

  3. Laat de massa iets afkoelen.

  4. Voeg de bloem, ei, gemberpoeder, kaneel, kruidnagelpoeder, zout en bakpoeder toe.

  5. Kneed de massa snel tot een soepele bal.

  6. Laat het deeg afgedekt afkoelen in de koelkast.

  7. Maak van papier pietenmallen.

  8. Rol het deeg tot ½ cm dikke deeglap uit en snij er pieten uit.

  9. Over voorverwarmen op 175 °C

  10. Leg de pieten op de bakplaat en bak ze in ± 9 minuten gaar.

 

Voor het glazuur:

  1. poedersuiker zeven en dik vloeibaar en glanzend kloppen met 1 eiwit en citroensap.

  2. Verdeel in zoveel porties als je kleuren wilt maken.

  3. Voeg bij ieder deel een paar druppels kleurstof en roer het goed door elkaar.

  4. De pieten met glazuur bestrijken en met allerlei snoepjes en strooisels versieren.

naar boven

 

Saucijzenstaafjes 8 stuks:
Wat heb je nodig: 8 plakjes bladerdeeg (diepvries), 4 verse runderworstjes van ± 100 gr, 1 losgeklopt ei, mes, bakpapier, deegroller, bakkwast.
 

 

  1. Plakjes bladerdeeg naast elkaar laten ontdooien.

  2. Deeg met deegroller iets platter uitrollen.

  3. Velletje van de worstjes verwijderen en doormidden snijden

  4. Vlees tot 8 dunne staafjes vormen en op 4 plakjes met tussenruimte twee staafjes leggen.

  5. Rond de worst het deeg met een kwastje met een beetjes water bestrijken.

  6. Worst afdekken met overige plakjes deeg en deeg rond de worst goed aandrukken.

  7. Met een mes ruime omtrek rond de worstjes snijden en de randjes nogmaals goed aandrukken.

  8. Over voorverwarmen op 200 °C.

  9. Leg de gevulde staafjes op met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de staafjes met het losgeklopte ei.

  10. Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in ± 20 minuten.

naar boven

 

Marsepein bolletjes:  
Wat heb je nodig: 300 gram poedersuiker, 4 eetlepels bloem, 100 gram (room)boter, 8 druppels amandelextract (bij de supermarkt te koop)

En klaar is Kees! Dit hoeft niet in de oven.

naar boven

 

Gevuld speculaas:
Wat heb je nodig: 300 gr. amandelpijs, 300 gr bloem, 3 eetl. 10 gr. speculaaskruiden, bakpoeder, mespunt zout, 1 ei, 1 eidooier, 150 gr bruine basterd suiker, 150 gr koude boter, 1 eetl. melk, 50 gr bruine amandelen, bakpapier, beetje boter of olie, bakkwast, kom, plastic folie, zeef, 2 messen.

In een kom bloem met bakpoeder en zout zeven. Voeg de suiker, speculaaskruiden en boter toe. Met twee messen boter in kleine stukjes door bloemmengsel snijden. Met koele handen alles snel tot samenhangend deeg kneden. Voeg de melk toe en kneed dit door het deeg. Deeg verpakken in plasticfolie en minstens 1 uur in de koelkast laten staan. 
Meng door de amandelspijs 1 ei, ook dit tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen amandelen ca. 5 minuten in kommetje met kokend water leggen. Amandelen in zeef afspoelen met koud water en de bruine velletjes eraf wrijven. Amandelen in helften splitsen. Bakplaat bekleden met bakpapier.

Deeg nog even doorkneden en met een deegroller op de bakplaat uitrollen tot 2 gelijke rechthoeken van ruim ½ cm dik. De deegplak samen met bakpapier in twee gelijke helften snijden. Oven voorverwarmen op 175°C. Smeer de amandelspijs over 1 deeghelft uit. De andere deeghelft mbv bakpapier op vulling leggen en voorzichtig iets aandrukken. De halve amandelen op regelmatige afstanden in het deeg drukken. Eierdooier losroeren met een paar druppels koud water en de bovenkant van het deeg hiermee bestrijken. 
Gevuld Speculaas in het midden van de oven in ± 40 minuten gaarbakken. Op bijv. een taartrooster af laten koelen. Met een scherp mes kun je de zijkanten mooi bijsnijden. De speculaas in vierkante stukjes snijden en het is klaar voor gebruik.

naar boven

 

Pepernotentaart:
Wat heb je nodig: 200 gr pepernoten, 100 gr boter, 100 gr abrikozen, 300 gr verse roomkaas, 3 eetl. abrikozenjam, springvorm, steelpan.

Verkruimel 200 gr. pepernoten (bijv. met een keukenmachine). Roer er 100 gr gesmolten boter door. Bekleed de bodem van een springvorm met het deeg. Snijd 100 gr gewelde en uitgelekte abrikozen in kleien stukjes. Roer 300 gr. verse roomkaas los met de helft van de abrikozen. Verhit 3 eetl. abrikozenjam in een steelpan. Roer de rest van de abrikozen erdoor. Bestrijk de taartbodem met het jammengsel. Bedek het met het roomkaasmengsel. Bedek de roomkaas met een toplaag van pepernoten. Laat dit 2 uur opstijven in de koelkast en klaar is je pepernotentaart.

naar boven

 

Borstplaat:
Wat heb je nodig: borstplaatvormen, 40 gr boter + stukje om in te vetten, 500 gr (witte basterd) suiker, 125 ml slagroom of melk of koffieroom, steelpan.

Bestrijk de borstplaatvormen en een bakplaat met wat boter. Breng de suiker, melk of slagroom of koffieroom en het zakje vanillesuiker in een steelpan aan de kook. Laat al roerend zachtjes inkoken (maximaal 10 minuten). Het mag niet gaan "krassen". Laat vervolgens al roerend iets afkoelen. Giet de nog net vloeibare massa in de vormpjes. Laat koud en stevig worden. Verwijder de vormpjes voorzichtig.

Variatietips:

  1. 2 zakjes vanillesuiker aan de suiker toevoegen.

  2. 2 eetlepels gember siroop en 2 bolletjes fijn gesnipperde gember aan ingekookte suikermassa toevoegen.

  3. 1½ eetlepel oploskoffie aan suiker toevoegen.

  4. 1½ eetlepel cacaopoeder aan suiker toevoegen.

  5. 3 eetlepels gewelde en drooggedepte rozijnen aan ingekookte suikermassa toevoegen.

naar boven

 

Speculaas brokken:
Wat heb je nodig: 200 gr bloem, 100 gr bruine basterdsuiker, 4 theel. speculaaskruiden, 100 gr koude boter, 2 eetl. koude melk, ½ zakje garneer amandelen, wat bloem, deegroller, bakpapier, rooster, kom, garde, plank, ovenwanten.

Doe de bloem in een kom. Meng er de suiker en koekkruiden door. Snij de boter in stukjes. Kneed de stukjes boter met je vingers door het bloemmengsel. Voeg de melk toe en kneed het mengsel tot een soepel deeg. Zet het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Haal de bakplaat uit de oven. Verwarm de oven voor op 175°C. Strooi een beetje bloem op een grote plank. Rol met een deegroller het deeg uit tot een dikke lap van een halve centimeter dik. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg de deeglap hierop. Druk de amandelen hier en daar in het deeg. Doe ovenwanten aan en schuif de bakplaat in de oven. Bak de speculaas in 20-25 minuten bruin en knapperig. Haal de speculaas uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen. Breek de speculaas dan in grote brokken.

naar boven

 

Taaitaai poppen versieren:
Een leuke bezigheid, vooral voor kinderen, wat heb je nodig: grote taaitaai pop, poedersuiker, beetje water, lepeltjes, bakjes, dropveters, smarties, chocolade bolletjes, tum-tum, gekleurde hagel, gekleurde rijst.

Maak van de poedersuiker eetbare lijm, vul de beker met poedersuiker en doe hier een klein beetje water, niet te veel want dan wordt het te dun, dan moet je weer poedersuiker toevoegen, roer dit met een lepeltje tot een glad wit papje. Neem de taaitaai pop en doe op de plekjes die jij wilt versieren het witte papje en doe daar smarties op, maak bijv. van dropveters haren. Laat je fantasie de vrije loop.

Als de pop klaar is, laat je hem even drogen, zodat niet alles er gelijk afvalt, en dan..... smullen maar!

naar boven

 

Pepernotencake:
Wat heb je nodig:
210 gr boter,  200 gr witte basterdsuiker, 4 eieren, 200 gr cakemeel naar keuze, speculaas/koekkruiden naar keuze,  pepernoten naar eigen smaak. bakvorm

De oven voorverwarmen op 150 graden en je bakvorm in vetten en eventueel bestrooien met bloem.
Klop het suiker en de boter goed zodat het wit ziet. Daarna één voor één de eieren er bij mixen, dan de bloem en de speculaas/koekkruiden met een lepel of spatel voorzichtig er doorheen mengen niet te lang roeren, dan de pepernoten er door mengen, niet te lang. Doe het mengsel in een ingevet cakeblik en dan in de oven, ongeveer 60 a 70 minuten, dat ligt aan je oven. Je kunt even met een satéprikker in de cake prikken om te zien of deze al gaar is, zit er niets meer aan de prikker, dan is je cake klaar!.
Voordat je de pepernotencake gaat eten, kun je hem nog versieren met slagroom en pepernoten.

 

 

Klik hier als je de recepten wilt uitprinten

 

Een link voor Kookpieten : http://www.vd-wetering.nl/dechef/klaas.html